Today

Internet har strulat lite, men nu uppdaterar jag :)
Jag skrittade iaf barbacka på London idag, runt sjukhagarna och sen lite på ridbanan. Travade runt lite också. Hade hacket och han kändes avslappnad, han verkar trivas bra med det. Kunde verkligen känna hur han jobbade med ryggen, jätte härligt :D Imorgon ska jag ta mig i kragen och rida ett riktigt ordentligt dressyrpass i ridhuset, jag mår mycket bättre nu iaf.
Nu ska jag plugga-plugga-plugga, har Kemiprov imorgon och geografi på torsdag.

Godmorgon igen.

Jag är förstås fortfarande sjuk, så typiskt mig! Idag har jag ingen feber men halsen gör väldigt ont, och jag som gillar att sjunga när jag är sjuk för att det gör mig  på bättre humör kan inte göra det :( Det kommer bara något rosslande ljud och när jag viskar hör man någorlunda vad jag säger.
London får tyvärr vila idag, jag kommer inte ha någon ork att rida och det är ingen idé att göra det om jag mår dåligt, då går det dåligt.

Svar


 Hej! Amanda hade Orcus på foder under vintern 09/10 och stod då
i samma stall som London står i nu, och gjorde då. Orcus och London
var under den tiden bästa kompisar och gick i samma hage, därför
dyker han upp på bilder ibland, vi har en hel del fina minnen
tillsammans vi ponnytjejer! Men han kommer från Roo gård förstås :)

Morgon för min del!

Jag vaknade för sådär 40 min sedan, är sjuk vilket jag gissade igår. Har lite feber, vilket är ganska mycket för mig, och super ont i halsen. Dumt.
Det är tur att jag har serieboxarna vi köpte i Kina (som jag inte ens börjat titta på) för jag orkar verkligen inte göra något.
Horse Show igår var i alla fall trevligt, men jag mådde inte så bra så orkade inte släpa runt mig själv på mässan för länge men Jennifer köpte en del :) Jag köpte ett par sporrar, en t-shirt och två seriealbum. Kände mig ganska duktig för det fanns ju en hel del man skulle kunna köpa ;)
Själva showen var rolig, kände ju igen alla hästar som var med i Stjärnornas hoppning (Jag tävlar ju för Stora Wäsby och hästarna kommer därifrån). Och alla ryttar var jätte duktiga, fyrspannen var cool osv.

Första advent

Idag är det första advent, och jag har feber :( London fick helt enkelt vila idag men var där tidigare och fixade allting. Nu ska jag ladda inför Horse Show, kommer åka om 1½ timme tror jag.
Tråkig bloggning, jag är ledsen för det men mår inte så bra.

Kram, Tove


 Gammal bild, Orcus öga :)

Dagens ridpass

Idag red jag ut på andra sidan vägen med Therese på X-file.
Skrittade bort till södergården på långa tyglar och travade sedan på grusvägen och red igenom finstallet och ut på galoppängarna där vi förstås galopperade. London lyssnade ovanligt bra (speciellt eftersom han inte fått komma ut och galoppera ordentligt på nästan två veckor) så vi galopperade runt lite på ängen i båda varven och lyckades även få till lite seriebyten :) Kan ju säga att det var riktigt härligt att galoppera genom den djupa snön!
Sen inträffade ett litet missöde, vi virrade runt oss lite och helt plötsligt ville Xet inte gå framåt och då började hon sparka bakut och träffade mitt ben. Aj. Långt ned på smalbenet, kanske en dm från foten. Har alltså lite svårt att gå nu och det gör ont och är lite svullet men jag trodde det skulle vara värre.
Så hemvägen blev ganska lugn, kunde inte ha foten i stigbygeln så det såg nog ganska roligt ut när London längde traven allt vad han kunde och jag bara studsade. Tur att man har bra balans.

Imorgon blir det Horse Show m. Jennifer. Inget speciellt jag ska köpa, men ska titta på ridbyxor, vinterjacka och ev. terrängboots, någon som vet något bra märke?

Dagens planer

Tjohej :D
Idag blir det en riktigt härlig uteritt tillsammans med Therese på X-file. Hoppas att det blir mycket galopp genom mjuk snö. Just nu snöar det inte och solen kikar fram men vi får se hur det ser ut när vi är ute. London blir nog jätte glad :)

Vad ska ni göra idag?

Föresten, rösta gärna på mig och London HÄR. Nummer 8 :)
Börjar bli dags att avsluta bloggtävlingen, glöm inte att vara med och tävla HÄR.

Bad update, right?

Dålig uppdatering. Dum Tove.
Mycket i skolan, tre prov nästa vecka som jag måste plugga till och massa planer i helgen förutom idag då jag unnar mig själv en lugn kväll med familjen.
Var i stallet och tog in alla hästar, gick snabbt för de flesta ägarna var där och kunde hjälpa till.

Nu ska jag nog titta på idol och bara mysa. Det har kommit riktigt mycket, mjuk pudersnö. Jätte mysigt. Men kallt :o


 Fina London <3
 Foto: Amanda Pellnäs

Dagen

Kom precis hem.
Chilldag i skolan idag, eget arbete hela förmiddagen och språk sista lektionen, slutade 13.40 (som vanligt men iaf).
Skrittade ut tsm med Alex idag, 30 min, mot Gällsta och någon ny kringelikrokväg i skogen, träffade en älg två gånger (samma alltså) och den var då inte rädd för hästarna, och dem var inte rädd för den.
Sen var jag och mamma på Stora Wäsby på föreläsning om hästens hovar, väldigt intressant :)

Dagens ridpass

Idag slutade jag någorlunda tidigt så London och jag tog oss ut i snöstormen och red ett kort pass nere på slingan. Han förtjänar en dag utan ridhus, och jag hoppas kunna rida ut imorgon men som vädret ser ut så, nej. Imorgon ska det blåsa ännu mer och snöa ännu mer, och vara dubbelt så kallt. Yey.

Jag ska nog ta ett varmt bad snart, jag fryser, iskallt ute.

Somrig bild.

Dagens ridpass

Red dressyr för Gun idag för första gången på en månad, det var roligt :)
London skötte sig bra tyckte jag, varken han eller jag känns riktigt igång efter förra veckan, han har ju gått ganska lugnt och jag har inte ridit så mycket.
Började först med att jobba på diagonalen med skänkelvikning och tiometersvolter längs långsidan, det gick bra och han flyttade bättre än han brukar :) Sedan jobbade jag honom lång och låg i skritten, det tog ett tag innan han ville slappna av ordentligt men det gick med lite tålamod. Sen blev det galopp på volten, han kändes lite flack i galoppen innan jag verkligen fått honom på yttertygeln och då blev galoppen rund och fin.
Jag är nöjd :D

Idag har det varit storm ute men det börjar bli lite kallare så jag hoppas att det inte är kramsnö resten av veckan :p

Hur skulle ni göra?

En sak jag tänkt på... Om ni hade en häst/ponny ni skulle bli tvugna att sälja av någon anledning, skulle ni då hålla kontakten med nya ägaren eller strunta helt och hållet i hur hästen har det, det är ju trots allt inte ert problem längre? Samma sak för er som köper ponny/häst, skulle ni vilja att förra ägaren får veta vad ni hittar på eller tycker ni att den ska 'skita i det, den har ju faktiskt sålt hästen'?

Jag har hållt mejlkontakt med Londons förra ägare, hon hade honom i hela sju år och blir alltid lika glad att höra av oss, jag brukar skicka med lite bilder och info och nu senast lite videos som jag fått fina kommentarer om, det gör mig jätte glad :)


 London och jag första dagen tillsammans <3
Kom på mig själv med att fundera om jag slängt dem där tyglarna... antagligen :p

Hastigt och något lustigt...

... blev det bestämt att jag ska på Horse show med en kompis, roligt!
Vi ska gå söndag kväll och jag ska nog släpa runt henne lite på mässan först, har inte så mycket pengar men kanske hittar något litet.
Ska ni till Sthlm horse show? Och vilken dag isf?



Skolan börjar 9.40 så jag ska ta bussen om en halvtimme :)

Dagens ridpass

Ett stort USCH på vädret. Underlaget var sämst, det var blankis överallt och styltsnö :( Så det blev ridhuset, ett ordentligt dressyrpass idag, i dressyrsadeln också.
Skrittade fram på långa tyglar 10 min och skrittjobbade honom sedan lite i varje varv innan jag började trava. Han sprang typ bara, mycket energi där :) Så efter några varv i trav lät jag honom galoppera på runt spåret och jag stod i lätt sits och åkte med, han tyckte det var roligt men saktade villigt av, gjorde det i båda varven och började sedan rida ordentligt.
Eftersom vi var ensamma i ridhuset passade jag på att rida mycket serpentiner och det gjorde London bra, han kändes följsam och fick med sig bakbenen bra i bågarna och formade sig fint för skänkeln, lite finslipning på det så kommer det gå kanon. Vi red även lite mellantrav på diagonalen men det där med mellan, hhm, det blev snarare ökad och vi bara flög fram. Red lite rätt upp också med halt, han vinglar lite men annars bra.
Sedan blev det mycket galopp fast jag koncentrerade mest på traven, så i galopp var det mest att få honom avslappnad som jag tyckte var viktigt, det gick ganska bra men han blev trött mot slutet men fick till en bra volt och sedan travade jag av, försökte hålla honom lång och låg men han ville gärna ta upp huvudet, vi får jobba lite mer på det :)

Hehe, märktes att jag inte ridit ett ordentligt dressyrpass sen innan resan, jag fick ont i både mage och armar, träningsvärk imorgon kanske? ;)

Nu ska jag poppa lite popcorn och titta på någon av serieboxarna vi köpte i Kina tills min kära familj kommer hem om ett par timmar ^^

Video från förra året

Här kommer en favorit i repris! Videon är från en hoppträning för drygt ett år sedan då vi hoppar bana på 115 cm (och vi tog oss över trippelbarren!!)

Gillas!

"Från årsskiftet kommer hela tävlingsterminen att finnas i Tävlingsdatabasen (TDB). Hoppningens termin fastställs på måndag och dressyrens termin vecka 48.

Redan nu går det att se tävlingar för nästa år i Tävlingsdatabasen, i grenarna hoppning, dressyr, fälttävlan, distansritt, körning och working equitation. Man kan dessutom söka ponnymätningar och avelsvärderingar."

Källa: Ridsportförbundet

Gillas!
Ser ut som att det är väldigt mycket ponnytävlingar i vår, trevlans! Då blir det lätt att hitta tävlingar helt enkelt.

Jag skulle inte tacka nej till...

Morgon i stallet

En del av er har säkert precis stigit upp ur sängen medan jag själv varit i stallet sedan sju!
Måste ju ändå säga att det är väldigt mysigt att vara i stallet på morgonen, det är alldeles tyst och lugnt och hästarna blir så glada när man ger dem mat.
Det var flera hästar som tyckte det var alldeles underbart med snön som kommit!
Tyvärr så var det ju kramsnö så London fick bara massa styltor så det blev ett varv i skritt nere på slingan och sedan i ridhuset. Red lite öppna och skänkelvikning i skritt och travade sedan, ställde honom åt båda hållen och galopperade några varv också. Lätt ridpass sådär, från och med imorgon ska vi börja rida lite hårdare men samtidigt lugnt, haha.

Nu ska jag ta tag i städningen av mitt rum, det ligger kläder och tidningar över hela skrivbordet och golvet. Jag är så sällan på mitt rum (förutom när jag sover förstås) så jag bryr mig inte så mycket, men nu ska jag röja.

Sen får ni för allt i världen inte glömma bort bloggtävlingen!


 Snart ser det nog ut såhär när man rider ut, mysigt!

Dagens ridpass

Det var härligt att sitta på hästryggen igen.
London kändes skum, det fanns inget mostånd i vänstersidan! Så skönt :D
Red lite öppnor, skänkelvikning och någon misslyckad sluta, haha.
Det är tur att man har en häst som är väldigt duktig på skolor när man själv inte är något proffs på det. När det gäller skolor är jag mest självlärd, aldrig lärt mig sånt på ridskolan, om man inte räknar skänkelvikning i skritt :p
Joggade lite längs spåret, som Karolina ville. Han kändes lite som en fladdrig banan men annars gick det bra, ganska vanlig reaktion bland hästar efter kiropraktorbehandling. Annars gick det ju bra.

Promenix 2

Promenerade idag igen, 50 min. Först ett varv runt slingan med Felicia och Doris men ponnysarna var ganska töntiga och jag orkade inte bråka med London så vi gick till ridhuset där jag fortsatte promenera. Imorgon får jag rida :D

Vad vill ni läsa om? Give me some inspiration!

Två hästar dog i krock med bil

Två hästar dog i krock med bil

Två hästar som kommit ut på vägen dog vid midnatt på Tjörn efter att ha blivit påkörda av en bil.

Olyckan inträffade på väg 169 i höjd med Fagerfjäll. Det är oklart hur hästarna hade hamnat på vägen men det troliga är att de rymt från en hage. Bilföraren, som fördes till sjukhus dock utan allvarliga skador, är inte misstänkt för något brott skriver GP.

Läskigt :s

Promenix

Idag promenixade London och jag i en halvtimme och stod sedan och mös i stallgången. Han är en svårflörtad pojke min ponny, han står och ser super glad och nyfiken ut som om han vill ha massa gos och så ska man klappa honom, då vänder han bort huvudet. Kanske lite blyg?
Han var lite  bråkig när vi promenerade, ville inte alltid gå dit jag ville och skulle defintivt hälsa på X-file i hagen men det fick han inte för jag orkar inte lyssna på deras tönt skrik :p Vi får se hur han är att rida på fredag, han brukar ju vara ganska jobbig efter vila... Men ser fram emot att känna efter hur behandlingen funkat!


 Falsterbo-hest.

Kiropraktorn på besök

Idag kom kiropraktorn på besök, en som heter Karolina den här gången.
Som jag gissat så var London spänd i större delen av vänster sida, främst i bäckenet och runt korset. Han är väldigt spänd i vänster varv och även fast det släpper lite så släpper det inte helt.
Han var även lite spänd i nacken och hon knäckte lite i höger också men främst vänster, London såg i alla fall nöjd ut efteråt och vi promenerade runt i ridhuset. Ganska tråkigt att gå i ridhuset men det var kolsvart och dimmigt ute så man såg nada.
Väldigt glad att hon kom ut nu. Hon förstod verkligen sambandet mellan hur jag tycker att han känns och vart han hade ont och var spänd så det var skönt att få det bekfräftat.

Nu ska London promeneras onsdag-torsdag och sedan fredag ridas lugnt för att sedan sättas igång utefter hur det känns, sen ska vi rida som vanligt men kanske inte kräva för mycket. Hon tycker att jag ska rida mycket sidvärtsrörelser och framförallt mycket sluta för att flytta in rumpan i vänster varv vilket är en väldigt bra stretchövning för honom.

Skönt när man får det som inte känts bra åtgärdat!

Längtar <3

There are much worse games to play

Först lite om min dag... Vanlig skoldag men på eftermiddagen var vi på teater, den var lite underlig. Hade utvecklingssamtal och åkte sen till Sofia där vi övade till musiken imorgon, sista gången satte jag refrängerna utan problem, blir för ljusa toner ibland. Sen sjöng (eller rättare sagt skrek) vi Sing star och sen har jag ätit middag här hemma.

Kiropraktorn kunde inte komma på onsdag för hennes bil har gått sönder. Istället kommer en annan imorgon (som även Lillan och Nita ska ha imorgon) så det blir jätte bra. Kände inte för att vänta på den vanliga så vi tog det bästa alternativet.
För er som inte vet så tror jag att London har ont/är sne i ländryggen, främst höger sida (han ömmar mest där) och det gör att han spänner sig när man rider, främst i galoppen. Tror det är en anledning till att han kör upp huvudet i galoppfattningen och gärna springer på med huvudet rakt upp i vädret, inte bra för ryggen. Skönt att få det kollat och behandlat (om det är något).
Hoppas att det inte är något allvarligt utan något som kan fixas på helst en, ev. två ggr.


 Söt panda i Kina, dålig bild = glasruta ivgen

Våren kommer våren går

Ser ni fram emot våren och kommande tävlingssäsong lika mycket som jag gör?
Just nu önskar jag att 2011's tävlingstermin publicerades på Ridsportförbundets hemsida men jag får nog vänta i sådär två månader till.
När det gäller tävlingar kan jag vara lite av ett kontrollfreak, jag är inte den som anmäler mig till en tävling i sista minuten utan jag gör det god tid innan och vill gärna ha hela terminen planerad, men jag kan i vilket fall som helst aldrig hålla det så det är nog lite onödigt, men sån är jag.

Jag känner mig lite förvirrad inför våren, jag vill fortsätta tävla hoppning, förstås, men vill även prova på någon dressyr (just nu är vi inte redo för det men förhoppningsvis till våren) och sen står förstås fälttävlan högt på listan där jag också måste klämma in lite träningar dit man måste åka en bit. Ska prata igenom det här lite mer med mina föräldrar så får vi se. Men en eller två ft-tävlingar borde jag hinna med under vår-sommar :)
Vi kommer fortsätta med det upplägget vi haft nu under hösten, strunta i att hoppa hemma, när det är mycket tävlingar, och ge gärnet på tävling vilket har gått riktigt bra.

Tävlar ni läsare något med era pållar? Hur ofta brukar ni tävla samt träna?

Dagens ridpass...

... kändes allt annat än bra.
Red först på slingan, helt ok i skritten men London ville inte alls göra som jag sa i trav eller galopp, men lät honom ändå springa av överskottsenergin och sedan gick jag till ridhuset och red lite mer där, mest galopp. Lät honom galoppera på några långsidor i varje galopp och sedan jobbade jag honom lång och låg på volten för att få honom avslappnad, tycker att han är väldigt spänd. Han kändes helt okej i slutet iaf...
Tror att han kanske har ont någonstans och det är därför han är spänd så ska bli väldigt skönt att kiropraktorn kommer på onsdag.

-

Hum. Borde jag byta till en vintrig design? Kanske. Kanske inte.

Idag blir det uteritt på ett eller annat sätt, antagligen i skogen och sedan på slingan om jag inte får sällskap. We'll see.

Om ni inte anmält er till bloggtävlingen; gör det! Klicka HÄR för att komma till tävlingen. Du kan vinna en prova på prenumeration på Equipage!

Sen märkte jag att jag vunnit ett Libresse schabrak hos Stockholmsjenna, nu får London bli alldeles fin i rosa :D


Tove rider tiger

Dagens ridpass

Red mot Gällsta och på en stor äng där, inte alls långt att rida dit så kommer nog rida där oftare.
Hade sällskap av Felicia vilket var skönt. London var väldigt taggad men hyfsat avslappnad i skritten och traven, i galoppen sprang han bara och spände sig men lät honom galoppera runt lite och sedan började han slappna av och galoppen blev rund och fin. Haha, idag fick vi faktiskt till en snygg travökning för en gångsskull. Han verkligen sköt på med hela kroppen samtidigt som han jobbade fint i form, häftig känsla!

Nu ska jag hem till Sofia, ska träna till musikredovisningen på tisdag (missade ju musiken i tisdags) och sedan hitta på något annat.


Snygg man kan vara på bild va?

Kass uppdatering

Kass uppdatering, jag vet.
Elin red igår och jag var hos en ny läkare som antagligen ska börja behandla min nacke. Första riktiga läkaren som konstaterat att jag har wiplasch, irriterande att alla andra bara tittar på sprickor och frakturer. Får se om jag vågar göra behandlingen, innebär en massa stick i nacken för att spruta in saker i lederna. Läskigt.

Idag ska jag rida. Kan inte bestämma vad jag ska göra med ponnyn bara, vill rida ut men har ingen lust att rida över vägen själv. Eventuellt att jag rider Gällsta rundan och kanske rider lite på en äng där, då slipper jag iaf rida över vägen. Ska försöka hitta någon att rida ut med imorgon iaf. Har dressyr på tisdag och kiropraktorn kommer på onsdag så vill passa på att rida ut och låta honom galoppera av sig lite.

-

Red London på slingan idag, kändes inte alls konstigt vilket jag trodde det skulle göra :P Har ingen ork att skriva något men det var helt enkelt underbart <3
Dödstrött Tove säger hejdå.

Home sweet home

Godmorgon! Jag har varit vaken sedan fem, gick och la mig sju igår kväll så jag var inte trött längre helt enkelt.

Flygresan gick bra men flyget från Shanghai var försenat en timme så vi missade planet till Arlanda, fick ta ett annat en timme senare och där hade trappan frusit fast så det tog ett tag att få bort den ;P

Vi har haft det superbra i Shanghai och det kändes lite sorligt att åka hem. Med mig hem har jag en massa kläder, smycken skor och väskor. Jag har blivit en riktigt hård förhandlare så fick allting väldigt billigt, man ska pruta ungefär 75% har jag iaf lärt mig och det har jag lyckats bra med :) Konstigt med snö nu!
Det bästa med att vara hemma igen är att det är vanliga toaletter, berättar mer om det sen ;)

En sammanfattning av resan kommer sen, plus massa bilder. Idag ska jag rida London för första gången på två veckor, älsklingen min <3 Vet inte om det blir ut eller i ridhuset, beror på om pappa kan hjälpa mig att brodda innan annars fixar vi det efter.

(Veckans) ridövning

Jag tycker Tove borde lägga in det inslaget, hur kul skulle inte det vara? Veckans ridövning. Tjata på henne nu, det skulle vara superkul att läsa här tycker jag.
.
Sofia bad om tips på en ridövning för hennes ganska outbildade islänning som inte riktigt hajat det här med formen än. Jag funderade lite och tänkte vad jag brukar göra för övningar med mina elever (brukar hålla privatlektioner, har några fasta elever) när de ska få hästen att mjukna till lite. Jag kom fram till att mina serpentinvoltförflyttningar (vet inte vad jag ska kalla övningen, haha) är en av mina favoritövningar till lite stela hästar!
.

Det man gör här är att rida som om det vore serpentinbågar till en börjar. Men sen när man gör själva bågarna så trycker man hästen lite utåt och flyttar den i sidled. Så gör man som en S-båge, ställer om och flyttar hästen åt andra hållet. Det som är bra här är att man ställer om hästen ofta och får därmed jobba på sin egen reaktionsförmåga och sina egna egna hjälper (ny yttertygel, ny innerskänkel...)

Till en början med stela hästar så kan ens hjälper vara lite överdrivna. Man formar hästen med hjälp av innerskänkeln och trycker med den mot den reglerande yttertygeln där man får ta små kramningar för att få hästen upp på yttersidan och få den att ta steg åt sidan. Innertygeln ska man ställa med, men till en början om hästen är stel så kan man till och med leda lite med den, men då måste man vara noga med skänkeln så att hästen har stöd där och inte ramlar iväg inåt. Där får man också hjälp utav yttertygeln. Det man hör mig ropa då när jag håller lektion är "Tryck, sträck, led, tryck, sträck, led!" (Tryck med innerskänkeln, led med innertygeln och sträck på yttertygeln). Ytterskänkeln agerar passivt här, men finns reglerande den med så att hästens bakdel inte flyter iväg. Detta gör man i skritt och i trav. Jag själv föredrar att jobba i nedsittning i den här övningen, men det är upp till en själv. Jag tycker det är lättare att få till stödet i mellandelen (mage/säte) när man sitter ner.

.

Den här övningen tycker jag så mycket om för den ger resultat varje gång. Det är dels en lösgörande övning, hästen flyttar i sidled och får in benen lite under sig och detta åt bägge hållen då man byter varv ofta! Och som jag skrev tidigare så blir de flesta ryttarna (iallafall de jag tränat) mycket mer medvetna om sina hjälper och får till kontakten med yttersidan, vilket är det de flesta har svårt för.

En tjej som heter Tove som rider för mig varannan vecka fick i uppgift att träna på den här övningen några gånger med sin femåriga ponny som inte lärt sig gå i form än. När jag kom tillbaka så gick den i form konstant i skritt och trav. Bevis på att min älsklings-övning ger resultat, haha. Pröva!

 

Det här tycker jag var jätteroligt att skriva om, varför har jag inte gjort det mer? Det här är ju min sista bloggdag, imorgon kommer ju Tove hem och tar över här igen!

 

KRAM!

FÖRRESTEN!

Gissa vem som inte var halt idag? :D
HOBBE!
Veterinären var ute idag och skulle kolla några hästar så då fick han kolla Hobbe också, haha, men det fanns inget att kolla! Han var helt ren och Bosse hittade ingenting. GRYMT! Skippade hoppningen idag iallafall, imorgon får han gå ut med sin ägare och så rider jag sen från och med fredag igen. GLAD!

En enkel sak, ett enkelt tips

Försök att alltid ha roligt när ni rider!
Och då tänker man direkt "Va? Det är klart att det är roligt att rida?!". Men ja, det är inte helt självklart, ibland så är det bara inte roligt, man känner inget sug, ingen lust, det funkar bara inte. Se då till att ta ner allt några nivåer och gör det roligt igen.
Jag känner en ryttare som tävlat alla de högsta klasserna, tränar massa bra elever och gör massa bra saker och är verkligen duktig. Så här säger han om ridningen:
.
"Ja, alltså jag tycker egentligen inte att det här är roligt längre, men det är det enda jag vet hur man gör."
.
I den sitsen vill ingen hamna, så ha det så roligt! :D

Dagens dagboksinlägg

Idag har varit en bra dag!
.
Jag började dagen med att rida ut Rut. Red henne i skritt och jogg, det var inte så halt men jag vågade inte galoppera ändå ifall att hon skulle halka. Hon kändes fin som vanligt, den där hästen är så kul att rida! Något laddad, ville inte skritta alls egentligen, haha. Red i barockparken och en liten vända i skogen bara. Mysigt! Skönt när det inte är så kallt också!
Rutan!
.
Sen så var det jobb, bygga bana inför dagens hoppning och sånt. När allt detta var klart så red jag även ut Karamell! Tog ingen bild på honom tyvärr, men ja, han är brun och har en bruten bläs och är rätt söt. Haha.
Red över/under rundan, där man går ÖVER järnvägen på ett ställe och sedan UNDER järnvägen ;)
Såååå sjukt tittig! Han tyckte världen var superläskig när den var vit, haha! Var rädd för snödrivor liksom! Han är ju jätterolig att rida, lätt att arbeta och fin i gången, men det är jobbigt när han helt utan förvarning flyger åt sidan, haha. Jaja, men men, det gick bra iallafall och det var roligt. Det är det viktigaste.
.
Sista ridningen idag var Hatten. Åh, alltså åh. Vi var med och hoppade, och det gick sååå bra! Det var så himla roligt att jag blir helt glad. Det var samma hinder som igår, en S-båge, en kombination och så en långsida med oxer/glitterräcke.
Alltså den banan är så bra för man kan variera sig så sjukt mycket. Vi hoppade tre olika banor på slutet, visar där hur mycket man kan göra, haha.
Hatten var iallafall superfin och jag red helt okej jag med faktiskt. Idag var det bara superkul och allt gick bra. Åh, vad jag behövde en sån dag idag! Hoppade banorna på 1m, ett på typ 1,05, det räckte alldeles utmärkt för oss för allt var så kul, tralala! :D Jag kan inte säga så mycket vettigt här, haha.
Men okej. I framridningen så skulle vi rida fram självständigt, men vi var tvungna att stå upp med helt spikraka ben HELA TIDEN. I allt arbete vi gjorde så skulle vi stå så. Det var så sjukt jobbigt, haha, mycket svårare än vad man tror. Gissa om jag kommer ha ont i benen imorgon?!
Framhoppningen gick ut på att hoppa två hinder på en åtta och bara fortsätta, lite som en evighetsmaskin.
Sedan hoppade vi de olika banorna. Jag lägger ut banskissen här igen så kan ni kika på den och gissa er till hur vi red ;)

Läsare

Jag brukar inte kolla statistiken, men såg att det är rätt många läsare här på bloggen ändå, jag tänkte kolla iallafall om det är något särskilt som någon vill höra om? Hästfakta, kända tränartips, olika stall jag jobbat på kanske, ridtips och övningar? Jag vet inte, vad tycker ni?
/Martina :)

Blandad kompott med de finaste.

Sixten, kära söta, fick avlivas pga. spatt, men han var så fin, han var speciell. 
Världens bästa Oscar. Jag kunde stå och borsta på honom i tre timmar i sträck bara för att.
Barbie kommer alltid vara fin.
Åh, Charlie. Det här är en av de roligaste hästar jag någonsin ridit. Han var helt underbar. Finaste.
Nickolina hatade världen, särskilt små barn, men hon och jag var kompisar.
Frida och jag hängde ihop i vått och torrt. När andra inte ville veta av henne så var hon den enda hästen jag ville ha och göra med. Hästen jag ramlat av flest gånger på dessutom!
Han är ju bara så fin.
Barbie var så himla kul att köra dessutom.
Alldeles speciell.
Samita är också en häst jag kunde stå och klappa på i hundra år.
Samita den fina!
Puss på Oscar 4!
Frida var så fin när hon låg i boxen för då brukade jag smyga mig in och sätta mig vid hennes huvud och klappa henne. Och hon la alltid upp huvudet i mitt knä då och sov som en stock. Fina kära <3
Elton är ju ändå. Ja <3 Han är också en av de roligaste hästarna jag haft att göra med. Så fruktansvärt kul häst.
Finaste lilla fjordingen!
<3
Från att riva på 40 cm så kunde vi svischa över 1.10!
Han är lite knäpp, men han har något ändå, den där lillen.
Amanda var världens bästa Elton-frisör.
Hatten också såklart, han måste ju få vara med.
PUSS
Blaize :)
Hans bästa gångart var ju definitivt traven.
<3
Det här var ju en MASSA bilder. Jag hade kunnat lägga upp hur mycket som helst, finns en del hästar som inte kom med, typ Pera, typ Hobbe, typ alla miljarder bilder på Frida som jag har. Typ all världens information om alla dessa hästar. Men ja. En bild säger mer än tusen ord ibland. Nu försöker vi låta bilderna göra det! :)
.
Jag vet att bilderna inte ligger perfekt. Men jaja, så kan det vara!

Hovbölder, Pether Markne och kändisträningar.

Jag är jätteledsen över att bloggningen varit rätt sämst och ganska obefintlig, men jag har verkligen inte känt för det. Men jag tänkte skriva lite nu iallafall! Om idag, igår struntar vi i! Kan iallafall säga att jag var i stallet och klappade på London, Elin skulle rida, men jag var där och sa hej iallafall för jag hade hand om Blaize. Nu har Elin honom i tre dagar, sen kommer Tove hem :D Då blir London glad!
.
Varje tisdag så är det ju kändisträning på Stora Wäsby inför Globen. Idag var Pether Markne där och tränade kändisarna och herregud vad mycket folk det var där idag! Typ 20 människor på läktaren, 15 nere på marken på banan, tidningar, Pether, alla hästar och ryttare. Haha, helt fullt var det! Det var flera tidningar där idag och rapporterade och fotade. Bästa tillfället var när Matte Lagervall från Boppers styrde lite illa och hästen sprang in i folkmassan, hahaha. Jag stod inte precis där, men det såg otroligt komiskt ut när kamerorna och reportrarna flög åt olika håll för att akta sig. Tänk er rubrikerna "Svensk kändis rider ner paparazzin"! Haha, roligt. Ett annat fint tillfälle var när Tommy Ekman och Pirre skulle hoppa ett hinder och Pirre bestämde sig i språnget för att inte hoppa så han smällde ner frambenen och stod då med frambenen förbi hindret och bakbenen på andra sidan med bommen under magen! Han rev inte hindret dock ;D
.
Två avramlingar idag, det var Tommy som flög av och drog med sig hela hindret, inte ens stöden stod kvar! Men han klarade sig bra, jag tycke rätt synd om honom dock eftersom han ramlat av tidigare och brutit ett revben för några veckor sen. Men han var okej, hoppade upp igen och red.
Den andra var Carolina Gynning som lutade sig alldeles för mycket framåt, så när McKee stannate på ett räcke så gjorde inte hon det utan flög av. Men hon klarade sig bra också, hoppade upp igen och red på som bara den.
Annars gick det kanon för allihopa!
.
Det var markarbete för Lena idag också och jag red Hatten på det. Titthinder och olika linjer var det. Vi hoppade till exempel på en S-båge (samma övning som det var med Pether Markne förra torsdagen, läs här).
Sen var det olika linjer mellan oxrar, glitterräcken och olika hinder. Ritar upp banan, men jag orkar inte beskriva alla vägar, de var så många. I princip alla vägar som ni kan tänka er på den här banan och några fler var det, haha.
Så såg den ut!
.
Det gick bra, alltså hindrena gick fint, lite tittade han på glitterbommarna, men han stannade inte någon gång alls på det. S-bågen gick kanon, men det som var problemet idag var i galoppen. Det som hände var att han ofta hamnade i fel galopp efter hindrena och när han gör det så blir han superstressad med bytena, för det sitter lite mentalt i honom att byten är läskigt. Så när vi kom i fel galopp efter något så stack han iväg, hoppade upp i luften och gjorde ett byte och SEN kunde han lugna ner sig. Alltså det gick ju bra, det var inte hemskt, men jag önskar han kunde chilla lite mer, haha ;D Men han är fin, min lilla Hatti! <3
.
Det som är jättetråkigt är att Hobbe är halt :( Igår skulle jag dressyrträna med honom och när jag satt upp och red så kändes inget konstigt men när vi kom in i trav i vänster varv så började han halta jättemycket, så mycket att hela huvudet hackade upp och ner. Lena, som vi skulle ridit för, kom precis då så vi gjorde en liten hältutredning och han var varm i trakten och kronranden på vänster fram, så vad det nu är så sitter det i hoven. Både Lena och jag gissar på att det kan vara en hovböld, vilket också är en anledning till att det visade symptom så plötsligt. Usch, jag hoppas det är lindrigt så han kommer igång snart igen, annars kan det ju ta sjukt lång tid med hovbölder beroende på hur illa det är. Lille Hobben, han var så fin i sina vita lindor och vita schabrak ju!
Idag fick han gå i sjukruta, bara när jag ledde honom dit så haltade han :( Hovslagaren kommer ut imorgon och kollar honom. Så då får vi se hur det är med honom!
Fina lilla Hobbe <3

HEJ!

Jätteledsen att bloggningen uteblev igår! Jag jobbade hela dagen och var upptagen och sen så blev det bara inte av.
.
Idag skulle jag egentligen ha ridit ut med Klara och Kyra, men jag mådde inte så bra på förmiddagen så det blev inte så :( Idag blev det bara skritt ut och lugnt. Saken är den att jag har inte så mycket att skriva om idag, så jag skriver om gårdagen istället!
.
Igår så jobbade jag, började klockan 6 i stallet med att fodra hö till alla hästarna (på Stora Wäsby) och sedan byta täcken på alla hästarna. Efter detta får man äta frukost, haha. Sen är det vanligt jobb under dagen. Jag red ut Lenas häst Rut under dagen. Jag älskar den hästen, haha. Hon är så fin. Det som är så kul med henne är verkligen det att hon är alltid rolig att rida! Vad man än gör så är det kul verkligen. Fina Rutis.
Här är Rut och Maria Bredberg :)
.
Efter detta så red jag ut med min vän Cattis! Cattis och jag har jobbat ihop, ridit ihop, vännat ihop (haha) länge, flera år, men vi har inte ridit tillsammans på länge så det var superkul! Jag red Hobbe och Cattis fick rida Hatten!
Jag och Hatten i hagen, haha.
.
Vi red en ordentlig tur i skritt och trav, det var mysigt! :D Vi red också ner till vattnet vid oxundasjön så fick Hobbe hälsa på vattnet. Lääääskigt :> Söt häst!
Sen hände det en ganska hemsk sak igår, jag ska berätta om den också om ett tag. Och om London igår!

Fredag och Birre!

Hade morgonutsläppet på Grana idag, och det gick så himla fort? Jag hade bägge stallen, alltså alla 32 hästarna, började vid 7, var färdig kvart över 8? Något är fel, haha, hur fort gick inte det? Super! Red ut på London på morgonen, det var mysigt, det var så fint med sol och höst idag! Underbart! :D
Vi gjorde inget särskilt egentligen, jag red i alla gångarter och han kändes fin och glad! Precis som det ska vara, så var det!
Sen efter detta så var jag ute på Skånela faktiskt och väntade på veterinär som aldrig kom. Illa att hon inte avbokade det ordentligt, men men. Jag hade privatlektion för Elsa på Dante iallafall, det var inga problem. Sen hoppade jag upp och red lite grann också och vad kul det var, haha. Jag har inte ridit honom på hur länge som helst så det var så roligt! Dante är en tinker som oftast springer runt och försöker slippa att arbeta, haha. Han går på ridskola och det är lite svårt för han går ju inte bra jämt. Men men! Idag fick vi honom fin. Det var så kul att rida honom, han är så stor och bred jämfört med London som jag ridit precis innan, så det var skillnad, haha! :D
När jag åkte ifrån Skånela sen, (fick skjuts av Lena, TACK), så åkte jag direkt till Stora Wäsby för att rida dressyrträning på Hatten! Vi red för en ny tränare som heter Birre (Birgitta Krantz, huur duktig som helst). Hon har lektioner på Stora Wäsby varje vecka så jag ska försöka vara med lite på dom träningarna, det var ju så kul!
I början var Hatten faktiskt lite motig, han släppte inte riktigt efter helt och gick emot lite i handen, hängde sig liksom. Inte kul! Så vi red lite lossande i sidorna med ledande tygeltag och mycket övergångar. Då började han kännas som sig själv igen! Vi red förvända galopper, öppna, olika volter och sånt, men ja, mest grundläggande för att Birre skulle få se oss lite grann och hjälpa oss med lite allt möjligt. Så vi går vidare nästa vecka och ser hur det blir då!

Och efter jobbet...

... så red jag Hatten och Hobbe :) Hatten fick gå ut idag och ta det lugnt, travade lite inne i ridhuset sen bara, vi ska träna dressyr imorgon! Hobbe fick gå ut han med, ett vanligt pass i alla gångarter och så får han vila imorgon tänkte jag!
.
Och det ni kanske är mer intresserade av... London!
Jag var ute hos London på eftermiddag/kvällen och pysslade och fixade. Sen var det dags för ridning! Jag började med att skritta ut en vända för att sedan gå in i ridhuset en stund, jag ville känna lite på honom. Han kändes direkt fin i skritten faktiskt, mjuk, avspänd och bakdelen med. När jag travade fram honom lång och låg i formen var han också superfin och lösgjord, det var liksom ingen kamp någonstans alls. Sedan började jag arbeta honom lite, jag började med övergångar mellan skritt, trav och halt, och de kändes fina, det var bara från trav till skritt som var lite oengagerade. Han saktade snällt av, men släppte ryggen lite i avbrottet. Så det blev mycket övergångar tills det kändes fint! Sedan lite tempoväxlingar på olika vägen (snett igenom, serpentiner, långsidorna, volter). Han kändes fin här på en gång, något springig i ökningarna, han tog för många steg. En perfekt länging ska inte bara vara så att hästen tar många steg snabbt, utan den ska länga ut benen och ta stora, vägvinnande kliv och vila lite mer i steget för att ge det där schvunget! Ibland sitter det på London, ibland inte. Men han har det där, vi ska bara lyckas plocka fram det perfekta, haha. Kanske inte på ett par dagar bara, men men :)
.
Arbetade en del med skolorna och skänkelvikningar, mest som löshgörande, men även för att jag blir galen på hans vänsterställning. I vänster varv vill London gärna gå utåtställd, förböjd eller med huvudet på snedden. Han tycker det är jobbigt att hålla halsen rak och ställd till vänster, det har han svårt för. Så i skänkelvikningarna var jag tvungen att lyfta inner handen (vänster) lite extra, reglera halsen på inner och ha mycket ytterskänkel för att hålla honom rak samt den sidförande innerskänkeln. För högerskänkel flyttar han som värsta dressyrponnyn, men dom här vänstervikningarna tog ett tag. Vi kämpade och jobbade och till sist så kändes dom fina.
Haha, det var rätt kul, Gun stod och höll lektion medan jag red där inne och då och då så ropade hon "Bra, Martina!", "Fint där!", "Ja, rätt! Ställ mera!". Haha, jag tror hon gillar London! :) Vi pratade lite om London och det är kul för vi båda var av precis samma uppfattning om London och hade samma tänk för att jobba honom. Ibland är man alltså inte ute och cyklar helt iallafall!
Galopparbetet gick ut på tempoväxlingar, volter i olika storlekar och bågar in från långsidorna med förvänd galopp. Och så gjorde vi några enkla byten, bara några, det var en del andra hästar där, då kan man inte rida hur som helst, haha. Han kändes såååå fin i galoppen, alldeles mjuk, avspänd och rund över ryggen. Superponny!
.
Efter ridpasset så fick han en morot! SLUT!
;D

Pether Markne

Idag har jag varit i Västerås på Skästa Gård hos Louise Haaga (hopptränare, en bra en dessutom!). Där var det hoppkurs idag för Pether Markne. Pether är själv en dressyrryttare, men en otroligt bra hopptränare, tränar bland annat Malin Bayard. Det är något det ;D
Pether själv på hästryggen.
.
Maria red Calida och Rut i två grupper för Pether och jag var med som hästskötare och stod på marken inne på banan och hjälpte till med hinder och sånt. Pether är en jätterolig person, stod och skämtade och pratade, visade bilder på sin Iphone och allt möjligt jag gillade honom.
Calida var helt fantastisk idag, den hästen har kapacitet så det bara skriker om det. Hon hoppar 1.40 som om det inte var någonting, allt hon gör ser så otroligt lätt ut! Jag har sån tur som får rida såna här hästar på jobbet!
Rut var också fin, men hon var inte lika lysande rakt igenom, utan blev bättre och bättre. Fick till sist ihop det riktigt, riktigt bra, hoppade trippelbarr till kombination på 1.30 hur lätt som helst. Finaste Rutis!
.
Det Pether är ute efter är att hästarna ska vara ordentligt loss i ryggen, de får inte vara stela och hårda, utan han vill ha hästen framåt nedåt för att verkligen få hästen att hoppa upp med rygg och bak. Alltså det ger ju resultat, bara på en kvart kunde man se skillnad på en del ekipage där inne när Pether rättat dem.
Han vill inte att man ska sitta och korta och korta hästen mot hindrena, utan låta dem rulla på lite utan att de sticker iväg på egen hand. Kontrollera sprången och avtrampen, men sitt inte och ta dem i munnen och backa för då hindrar du hästen från att länga ut över hindret.
Det är lite kul, för alla hade lite problem med det här, de ville gärna ta för mycket, men Maria, hon släppte för mycket och drog ut sprången för mycket så att hästen blev lite hetsig efter hindret. Dom var fortfarande stjärnorna i gruppen, men det var lite kul att de hade motsatta problem! :)
.
Pether bygge upp markarbetesövningar till en början. Vem man än tränar för så är det här A och O :)
I mitten är det lite blandade hinder, två av dem är oxrar, glömde rita upp det. Glömde också skriva vilka som var klosshinder. Egentligen spelar det inte så stor roll, haha, men ändå.
På medellinjen där de står lite sicksack så hoppade de liksom en S-båge på låg höjd för att få till bra byten över bommarna och få igenom ställningen i bägga sidorna på hästen. Pether blir tydligen galen på hästar som inte är liksidiga, haha. Sen var det lite banhoppning, ganska vanliga övningar.
Det var kul att träffa Pether iallafall, han är en sån rolig människa!

Torsdag 20.40

Hejhopp!
Idag har vi varit på Shanghai Zoo och sett livslevande pandor. Himla häftigt, jag vill adoptera en.
Sen har vi varit på Pärlmarknaden (visst finns det bara en massa marknader och affärer här??) där vi plockat ihop smycken vi vill ha så ska vi hämta dem imorgon, vi hann inte vänta på att dem skulle räkna ihop allt.
Sen har jag simmat (finns egen inomhuspool på området), simmade i tisdags också, 450 m men sen passade jag Ludde (5 år) och vi har även spelat basket och så har jag läst fyra små böcker för honom. Min dag i kort.
Här är det runt 18-20 grader varje dag, hur är det hemma?

Kram på er

Idag!

Såg Klaras kommentar nu, jag hade London idag, men jag hann ju inte se din kommentar! Jag ska rida honom nu varje dag fram tills söndag, så om du ska ut något mer så säg gärna till, jag älskar sällskap, haha :D
.
Idag på jobbet så hände det inte så mycket märkvärdigt. Jag jobbade, jag pussade på hästar och sånt, haha. Onsdagar på Stora Wäsby är heliga, för på onsdagar är det nämligen hoppträningar! Och hoppa, det har jag gjort!
Hatten och jag gick en promenad idag bara, han har gått så mycket på senaste tiden, så han fick skrutta lite bara och äta gräs. Borstade om honom länge och bara pussade lite. Den hästen är så himla go att ha och göra med! Världens snällaste!
Hatten och jag i somras. Ville lägga upp någon bild på honom iallafall, och dom här är mysiga! Tycker jag iallafall, haha ;)
.
Efter lunch så hoppade jag Hobbe. Övningen idag var riktigt jobbig för Hobbe, det var galoppbommar på marken mellan alla hinder, vilket är svårt för en liten femåring som inte har världens koll på sina fötter. Han gjorde det en gång snubbligt, sen kom han på att man skulle upp för då bet inte bommarna honom i benen, haha. Efter det gick det faktiskt jättebra, bommarna var verkligen inget problem. Så himla kul att det funkade bra!
Nu skriver jag lite hackigt, förlåt, jag är lite trött. Men i framridningen var det "vingelövningar" igen och sedan var det öppnor igen. Idag så gjorde han några lyckade öppnor faktiskt, jag var en lycklig tjej, haha.
Vi hoppade fram på en stor åttvolt där det var en mur på mitten där man bytte volt och galopp. Det var inga problem alls, han tittade ingenting, han hade inga problem med galoppombytena eller någonting. Fina hästen!
Allt gick strålande verkligen, han hoppade till och med det läskiga glittriga hindret som fick mig ner på marken igår utan att blinka (exakt samma hinder, samma bommar, stod på samma ställe och allt). MEN. Så hände det något såklart.
Så här såg banan ut idag. Den var jobbig att bygga ska jag säga er, många bommar, haha.
.
Det var en till unghäst med på träningen, en jättejättefin fyraåring, jättebra hoppar den. I den serien med fyra hinder så var det ett hinder med hängande plaststjärnor från bommen. Fyraåringen hoppade serien och råkade riva sista, inget fel egentligen, den bara rev. Och fick bommen mellan bakbenen, så den bommen följde med kanske en 15 meter. Läskigt tyckte den här hästen, men han hoppade den igen sen. Däremot så blev Hobbe jätterädd för den efter den och tittade med stora ögon. Han hoppade den med draghjälp en gång och sen klarade vi den på egen hand. Men sen när vi skulle hoppa på andra långsidan och hoppa det läskiga glitterhindret så hände det igen, haha. Han galopperade på som om ingenting mot hindret, sen kom han på att "SHIT! Det här hindret BITS". Så han tvärnitade. Det gjorde inte jag, haha. Illa, två dagar i rad på marken är ju inte okej! Det gick bra iallafall, så upp igen och så blev jag lite sur på honom. Tryckte till ordentligt och då hoppade han. Vi hoppade alltihopa sen igen och då gick det super, hoppade till och med en oxer på 1m, han var så duktig! Men ja, det är så synd att han blev osäker där, när han hade gjort allt annat så himla bra! Vi slutade iallafall på + så det är alltid något! Puss på Hobbe iallafall, herregud, han är en halvblind femåring som inte är riden så länge alls egentligen och gör alla möjliga grejer! Han är en stjärna!
.
Efter detta så hoppade jag Pirre lite grann också. Det var länge sen jag red honom nu, men vad kul det var! Han har varit lite jobbig att länga ut tidigare, men oj vad fin han har blivit, hade riktigt sug mot hindrena och allt! Hoppade en bana på 90 cm bara, jag har ju inte hoppat honom ordentligt sen i våras förutom några skutt i somras, haha. Pratade med Angelica, hans ägare, efteråt och vi kom fram till att jag får låna honom på nästa hoppkurs i stallet. Jag har ju Hatten och Hobbe också såklart, men det är kul att rida flera hästar :)
KUL! Jag gillar Pirre, han är så söt. Bastant verkligen, stor, men ja, han gör vad han kan med den kroppen han har. Bussig är han iallafall och hoppa kan han ju.
Pirre och jag i somras. Hahaha, oj vad det ser ut! Men så ser han ut iallafall! :)
.
Det var det jag red på jobbet idag! Sen åkte jag till Grana för att fixa med London. Stod och pratade med Angela ett tag och bara kände att åååh, Grana är faktiskt ett riktigt mysigt stall! :D
Sen gick jag upp och pysslade lite med London, fixade grejerna, borstade, delade lite morötter, hehe. London fick bara gå skritt idag, jag såg i boken att Elin ridit i ridhuset igår och det hade gått väldigt bra tydligen, så jag tänkte att han skulle få ta det lite lugnt idag :) Skrittjobb ute iallafall, tänkte bara lång och låg. Inga problem, han var så fin så.
Jag hatar bara att det är så mörkt ute redan :C Redan vid fyra så är det ju mörkt! Hemskt är det, gör det jobbigare att rida ut. Men men! Vi mörkrädda får ta oss samman, haha, man har ju faktiskt hästen med sig iallafall!
Red barbacka idag förresten, det glömde jag skriva. Jag kan säga såhär att det gjorde ont. London har en vass ryggrad. Men men, mysigt var det ändå! :D
Ska skriva lite mer ingående om London imorgon, det är ju faktiskt hans blogg ;)

Stjärnornas hoppning

För det första, ledsen att inlägget dröjde, jag åkte lite spontant på bio igår istället för att blogga. Men nu så!
På Stora Wäsby så hålls träningarna inför Stjärnornas hoppning som är ett inslag i Globen på Horse show varje år. Svenska kändisar kommer till oss, snälla människor lånar ut sina fantastiska hästar och så är det hårdträning. En del av de här kändisarna har ju aldrig ridit förut, och nu ska de på drygt två månader lära sig att hoppa så pass bra att de kan tävla i Globen! Intensivt är ordet! Det här funkar ju självklart inte för vem som helst, pressen är ju stor, så att vi har varit tvungna att byta ut kändisar som det inte funkat för. Nu har vi ett gäng som ska köra på i Globen, så det känns jättekul nu!
.
När de sedan tävlar i Globen så får kändisarna själva välja höjd, men de rådgör ju såklart med Lena, hon sätter ju inte vem som helst på att hoppa 1 m till exempel! Minsta höjden de får hoppa är 80 cm, lägre får det dock inte vara, det här är ju en show!
De kändisar som ska vara med är:
  • Jenny "Velvet" Petterson
  • Carolina Gynning
  • Tommy Ekman (Sångaren från Style, ni vet den här "Vill ha dig i mörkret hos mig")
  • Björn Bengtsson (Skådespelare, just nu aktuell som huvudrollen i Bröderna Karlsson)
  • Yvonne (Jag är lite dålig här, vet inte vad hon heter i efternamn, vet inte vad hon är känd för. TV tror jag?)
  • Maria Akraka (Löperska)
  • Matte från Boppers
  • Musse (Brottare/komiker)
Dom rider på hästar med olika bakgrund och olika erfarenheter, men alla hästarna är ju helt fantastiskt snälla, de gör inget dumt, de stannar inte på hinder och de gör sitt bästa med dessa oerfarna ryttare.
.
Alla kändisarna är verkligen jätterara, så himla trevliga och hjälper till med hästarna i stallet också, vissa kommer extra dagar och rider och klappar på sina hästar. Det finns ingen jag inte gillar i det här gänget, alla är jätteroliga att ha och göra med.
.
Igår så var det kändisträning hos oss och ingen ramlade av! Haha, det är ju bra! Nej, men det gick faktiskt väldigt bra för allihopa, känns bra inför deras träningstävling. De gjorde samma saker som jag gjorde på Hobbe igår, är ni nyfikna så läs där :)
De här åtta har ju inte så mycket tävlingsrutin så de har gått grönt kort kurs och nu ska de ut och tävla lokalt för att prova hur det känns. De ska till vallentuna (Veda, om jag inte minns fel) och rida den 21 november. Då ska jag med som hästskötare, vi får se hur det går!
.
Har ni några frågor om kändishoppningen eller om Globen (där jag också ska jobba) så är det bara kommentera, så svarar jag :D
Jag tänkte slänga in bilder från kändisträningarna också!
De här bilderna är gamla, resten är fotat inne i ridhuset och jag tycker helt ärligt talat inte att dom bilderna är bra, så nöj er med dom här :)
Första gången Carolina hoppade ett hinder förresten!

Ofrivilliga avsittningar och karameller!

Jag tänker inte berätta så mycket om arbetet idag, för det skriver jag om sen! Kändispassning var det ;P Det jag skriver om nu är hästeriet idag bara, ridningen och så.
.
Jag började med att rida markarbete/hoppning på morgonen på Hobbe, unghästen som jag rider. Och han var SÅ duktig. Han har aldrig gått sådär bra i galopparbetet som han gjorde idag. Han gick i form konstant, han gick att korta, han gick att länga. Han var så reglerbar att jag var helt paff. ÅH, vad han var fin! :D
Vi red lite "vingelövningar" först i skritt och trav, bara för att få dem följsamma och med i sidorna. De såkallade vingelövningarna som Lena gör, de går ut på att hästen ska följa med ens kropp och vikt, inte skänkel och tygel. Så man sitter där uppe på hästen och gör bågar in och ut från spåret bara genom att använda vikten och vrida lite på kroppen. Jättebra unghäst övning då de måste bli uppmärksamma på vikthjälperna om man inte vill ha dem i handen bara. Hobbe skötte sig utmärkt, det var inga problem. På andra sidan var det öppna som var övningen, men Hobbe har aldrig gjort öppnor förut, så jag ställde honom bara lite inåt och hade ett ordentligt ytterstöd, så fick han växla lite på hur många spår han gick på. Tre spår är det optimala i öppnor, fyra är också godtagbart. Hobbe växlade mellan allt från 2-4, haha. När han gjorde rätt så var det bara att stödja med skänkeln och fortsätta något steg för att sedan rida rakt fram. Det får inte bli för mycket på en gång, lite i taget :)
Efter detta, galopparbete. På volten så var det galopparbete över bommar på marken bara, inga konstigheter! Här var jag helt lycklig, han var så fin i galoppen!
.
Allt det här arbetet var utan stigbyglar förresten!
Sen började själva hoppningen, det var inga konstigheter där heller förutom att det var extremt tittiga hinder. En del av dom här hästarna ska gå i Globen, då måste de vara vana vid alla typer av hinder, så idag var det titthinder! Allt gick strålande, verkligen hur fint som helst, han tittade inte på en enda sak, lilla Hobben. Förutom när vi skulle hoppa sista hindret, haha. Då var det en kombination in med ett språng och sedan lång anridning (5 språng) till ett räcke med en massa glitter på. Typ det minst tittiga hindret av alla. Det hindret blev Hobbe superrädd för iallafall, haha. Bra där! Redan i kombinationen började han tveka och slängde sig iväg. Jag hade redan börjat hoppa språnget då så jag var på väg fram när han slängde sig, så mina ben flög upp i luften och jag slog armarna om hans hals, medan min ena fot satt fast i stigbygeln. Jag skakade snabbt av den och liksom satt av. Så jag stod på marken med tyglarna i handen, haha. Ganska odramatiskt! :P
Så upp igen! Nästa gång vi kom så tvekade han igen, men jag tryckte till och han hoppade, men sen efter hindret så slängde han sig, haha. Då var jag på väg att flyga av på ena sidan. Men jag hade kvar den stigbygeln så jag tryckte ifrån där och stod liksom i luften. Så jag slängde över det andra benet igen och fortsatte rida, haha.
Sen fick vi lite draghjälp och då till sist så gick det bra, haha. FIIIIIN HÄST! <3
Så här stod hindrena som vi hoppade sen. Det lilla är ett smalhinder :)
.
Efter detta så red jag ut en ny häst för mig, Karamell heter han! Hans ägare hinner inte så jättemycket alltid så om det gick bra idag så är tanken att jag ska rida honom lite i veckorna när hon inte hinner. Och det gick superbra, åh vilken fin häst! Han har gått som dressyrhäst tidigare, han har inte dom flashigaste gångarterna kanske, men han var så rolig att rida! Sammarbetsvillig, känslig och så är han söt, det är ju aldrig fel, haha! Så nu ska jag rida Karamell lite ibland också, känns jätteroligt! :D
.
Idag så red jag inte Hatten, utan Carro från Lövsta red honom, jag tittade en liten stund, sen hade jag annat att göra, men han såg superfin ut! Kanon att hon kunde ta honom idag! :D
Bild på mig och Hatten på Väsby ridklubbs lokala hopptävling! Lite random sådär, haha, men jag ville ha med en bild på Hattifnatten!
.
Sen skulle Lena (min chef) rida för Lars Andersson (Lussans man). Han hade träningar på Överby idag, så dit åkte vi med Calida, den fina! Calida är en sexåring som är rätt grön men otroligt fin, har vackra gångarter och är superkul att rida. Hoppar 1.30 som om det vore ingenting gör hon också. Sjukt tuff häst!
När vi kom dit så red min gamla tränare Lisa (Lisa Sarin, har även träningar på Grana) på sin häst Ville, det var jätteroligt att se dom! Jättefin var han. Gick jättebra för Lena, i början var Calida lite vinglig, men dom fick till det super. Den där hästen är så läcker! Under träningen så satt jag och pratade med Anette (var medryttare på Hebbe i Grana förut) och Gun (Toves dressyrtränare), det var jättemysigt :) Så vi pratade och fikade lite medan Lena red. Överby är ett himla mysigt stall förresten, jag gillar det verkligen. Atmosfären är helt underbar, alla är så trevliga också!
Sen packade vi ihop oss och åkte hem till Stora Wäsby igen. Väl tillbaka så tog jag hand om Calida, borstade lite på Karamell, matade Hobbe med morötter och kramade Hatten en stund.
.
Det här var en jättetrevlig dag faktiskt, jag är nöööjd! :D

Snabbuppdatering!

Jag uppdaterar bara lite snabbt nu, för jag har ett inlägg på gång som jag vill skriva ordentligt. Det handlar om träningarna inför Globen horse show! Träningarna inför kändishoppningen håller ju till på mitt jobb, så jag tänkte lägga upp massa bilder och skriva om det, men det gör jag senare :) Tagga, tagga!
.
Och jag måste bara säga det att, ÅH vad jag blir avundsjuk på Tove, haha! Jag vill också se Kina och ha en massa saker uppsydda. Hur coolt som helst ju! :D Låter som hon har det jättebra. Kul!
Sen ska jag tacka Emma som berättade hur man svarar på vanliga kommentarer! Haha, nu vet jag, tack så mycket :)
.
Tack för de andra kommentarerna med feedback och annat! :D Ska berätta det att den här tjejen som ramlade av mådde lite bättre idag! Hon kan fortfarande inte röra på benen, men hon kände när hon blev klämd på foten. Hon kan inte röra det, men hon KÄNDE något! Det är på rätt väg alltså, så nu fortsätter vi att hålla tummarna, det kanske hjälper?
.
Jag har så mycket jag vill berätta om idag ju! Jag har hopptränat, ridit en ny häst, varit på Överby på Lars Andersson träning och haft kändisarna; alltså en hel del att berätta om! Jag hinner inte allt det här nu dock, har en del jag behöver göra, men jag gör ett litet inlägg om idag, så skriver jag om kändisarna senare :)
KRAM!

Tisdag 21.50

Visst sköter sig Martina jätte bra?!

Igår flängde vi runt på Fabric Market, ett gigantiskt "varuhus" med miljontals olika skräddare där vi beställde massor av figursydda kläder, mått fick jag väl ta ett antal gånger men på många ställen slapp jag för att provexemplaret satt så bra. Fick med mig en julklänning hem på en gång också, röd, vit och svart med rosett fram. Bilder kommer sen. Internet funkar inte på min data som är med (det kinesiska funkar inte att använda till detta eftersom alla sidor typ är blockerade. Har en speciell grej för att komma åt det.

Idag har vi också varit lite på Fabric Market men bara en kortis för att beställa det vi inte hann med igår. Sen var vi en stund på Fake market (där man kan köpa billiga kopior av typ alla märken), köpte två väskor och ett par skor (prutade ned dem från 380 till 90, visst är man duktig? :D)

Imorgon ska några beställa glasögon och sedan ska vi till en kinesisk park och äta lunch, på kvällen ska vi till en annan restaurang (grill) och äta middag.

Kram på er!

Nu lägger jag upp lite bilder, sen lägger jag av, 4 inlägg på en dag är mycket!

Bilderna är från när jag red London i somras :)

Svar på kommentarer

Jag har ju aldrig bloggat, så jag vet inte riktigt hur man gör med kommentarer när man svarar på dem. Så jag gör så här!
.
Fridan hade två frågor, de var:
  • Hur länge har du haft London?
  • Hade du någon häst innan?
Svar: Tove har haft London sedan den 6 juni 2009 :) Innan det så hade hon en foderponny som hette Boyen, du kan läsa mer om det HÄR
.
Nadja undrade också hur länge Tove har haft London och även vilka klasser de tävlar.
Svar: Senast de tävlade så var det LD/LC, men om jag inte minns fel så tror jag att de har ridit LB också! :) Sedan har de ridit en LB:1 dressyr på klubbtävling också!
.
Bella hade en hel radda med frågor, men de kan jag inte svara på så de får Tove ta när hon kommer hem :)
.
Ledsen om jag gjorde det här fel förresten, men jag vet faktiskt inte hur man gör, haha, jag har haft en blogg själv.

:D

Lös häst på stockholms gator... Men vänta, det är ju en av våra hästar?

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=526389
I den här lilla notisen framgår ju inte mycket, men jag ska berätta om en hemsk sak som hände nu i helgen. I lördags så var det den årliga hubertusjakten där två ryttare från Stora Wäsby (mitt jobb) var med. Jag känner båda två lite grann, inte särskilt väl, men visst står man och pratar lite i stallgången och så. Den ena tjejen ramlade av när hennes häst brallade och bröt nyckelbenet. Hemskt kan man tycka. Men det är ingenting emot nästa historia.
.
Ett av hindrena var en mur av hösilagebalar. Dom där balarna är stora, dom är breda och ganska läskiga, tänk att man ska hoppa över dom?
Under jakt så rider man alla tillsammans i ström eller en sorts klunga, kalla det var man vill. En av hästarna slog iallafall i en bal och satte den i rullning. Så balen var alltså i rörelse och då kommer vår andra tjej, S, och ska hoppa just där. Hennes häst är en modig häst, så han hoppar medan balen alltså rör sig! Dom hade ingen chans att klara det hindret. Så de gick omkull och hästen skenade iväg över halva stan. Han sprang alltså från djurgården över karlaplan, längs valhalla vägen och tillslut stannade han i närheten av ryttarstadion. Det är ett mirakel att han är helt oskadd, sprang längs bilvägar och allt möjligt, jag vet inte vad. Helt sjukt.
.
Men för tjejen gick det inte lika bra, hon landade nämligen rakt på huvudet. I sån fart, från en stor häst. Det blir en stor smäll. Hon krossade en nackkota och en annan fick en spricka. Hon är jättesvullen i hela kroppen nu och över ryggen så trycker nu en del svullnader på nerver, så hon kan inte känna något från bröstet och nedåt. Och läkarna tror tyvärr inte att det kommer att bli bättre. Hon kommer kanske få sitta i rullstol resten av livet, eller så kommer det bli bättre när svullnaderna går ned och hon kommer att återfå en del känsel.
Hon är bara 21 år gammal, jag tycker så otroligt synd om henne just nu.
.
Så alla håller tummarna lite och tänker på henne. Nu hoppas vi att hon får tillbaka känseln!

En arbetsdag på Stora Wäsby

Martina här! Jag tänker faktiskt berätta om hela min dag nu.
.
Jag jobbar ju heltid på Stora Wäsby (inackorderingsstall med mycketmycket träningar, kurser, tävlingar och allt möjligt har dom). Jag tänkte jag skulle berätta om min dag idag, som förövrigt har varit hur lugn som helst, inte ridit så mycket idag, har ridit 3 hästar på jobbet.
.
Jag började klockan 8 idag och hjälpte till att släppa ut alla hästarna först på morgonen. Vid klockan 6 får dom morgonmat och täckesbyten så när jag kommer vid 8 så är det bara ut med dom :)
Sen hjälptes vi fyra som jobbade åt att göra iordning stallet (mocka de boxar som har mockning och sopa stallgången samt lägga in deras eftermiddagsmat). Det här tar alltid olika lång tid beroende på om vi har praoelever eller inte, då hjälper dom till med detta och då går det FORT! Idag var det bara vi, men vi var rätt snabba ändå, så det blev en lite längre fika vid 10 någon gång. Då hade vi sällskap av Lena (Lena Bredberg, tränare och driver gården) och Anders (vår nye hjälpreda, han har precis pensionerat sig och ska hjälpa oss med lite olika sysslor i stallet). Anders bror är för övrigt Janne Jönsson, landslagstränare i fälttävlan, var nu senast med i Kentucky och coachade. Direkt efter VM så kom han till oss på Stora Wäsby och hade träningar för oss. KUL! Det var en av de roligaste hoppträningarna jag varit med på.
.
Jag kom av mig lite här :P
Fika var det. Efter fikat så är det lite olika sysslor, ibland ridning om det är många som ska hinna ridas, men så var inte fallet idag så jag hjälpte till i stallet. Gjorde iordning ponnystallet (en extra stalldel med ponnyboxar och en storhästbox och i den står Hatten som jag rider) och skottade ridhuset. Sen här emellan så var det chill och lugnt och massa prat bara. Mysigt :)
.
Efter lunch sen så är det ett intag vid klockan 1, då en del av hästarna går in, inte alla, resten är ute tills 4.
När intaget var klart så red jag dressyrlektion på Hobbe, en unghäst som jag har som min egen där borta. Han är svart, söt, rolig att rida, social och kelig. Perfekt säger jag! ;D Jag har ridit honom en och en halv månad drygt, det började med att jag hoppade in honom, sen fortsatte jag bara rida honom och nu är det bara jag som rider eftersom hans ägare sysslar med annat och dessutom har en till häst. Så Hobbe har jag för mig själv!
Det som är så kul med Hobbe är att han är så lättlärd, för bara några veckor sen kunde han inte hålla igång galoppen en hel långsida ens och formen var sisådär och han gjorde inte så mycket egentligen. Men han tycker det är så kul och han snappar upp allt så fort! Idag var det som sagt dressyr och det red vi på utebanan, en 40x60 bana, jätterymligt att rida där, särskilt med en storgalopperad unghäst! Red fram på egen hand och han kändes bara såå fin idag! Lätt i handen, bra takt, mjuka övergångar, helt superfin var han! Det var Lena jag red för idag förresten.
När hon kom så red vi runt lite grann och bara flashade lite, haha. Lena var så rolig, hon stod och fotade med sin mobil för att hon tyckte han såg så fin ut, haha. Vi red lite övergångar, där han har lite jobbigt med avbrotten, han dyker lite, så då är det jätteviktigt att ha benen på ordentligt! När vi accelererar däremot så lägger han jättefint vikten på bakbenen.
.
Lite varierat travarbete, han gjorde bland annat sin första skänkelvikning, och annars typ volter och medellinjen för att få honom bära upp sig på båda sidorna istället för att hänga sig mot staketet. Fiiiin kille!
Galoppen är så avsevärt mycket bättre än när jag började rida honom! Han kan göra 10 meters volter i galopp, gå förvänd galopp i båge och allt möjligt. Den här hästen är så fin att jag dör lite grann. Jag är lite kär, haha. Och den får jag ha som min egen helt gratis?! Inte klokt är det!
.
Efter dressyren så gjorde jag iordning och red fram Cinnamon åt Maria Akraka som ska vara med på kändishoppningen på Globen och därför var här och tränade idag. Gjorde inte så mycket, skrittade och travade runt lite, hon kändes fin, haha.
Och sen efter Cinnamon så var det dags för fyra intaget. Gick otroligt fort då vi var tre personer och många hästar redan var inne i och med att så många har höstlov!
.
SEEEN!! Sen så tog jag Hatten och åkte till Stjärnborg för att hoppträna för Flo! Fredrika var supergullig och körde dit oss och Anna, Hattens ägare var med och tittade. Mysigt!
Flo är en holländare som flyttat till Sverige och gift sig med Caroline Palmgren, vinnare av dressyren i unghäst-VM förra året. De både jobbar på Stjärnborg och Lövsta gård här i Upplands Väsby.
Gammal bild på Cairo på Lövsta.
Lövsta gård vet de flesta vad det är; Det är där Tinne Wilhelmsson håller hus med alla fina dressyrhästar. Vackraste stallet jag varit i någonsin. Där gjorde jag praktik i drygt 8 månader för något år sen. Var där några veckor i sträck och sedan varje måndag. Jag var då även en del på Stjärnborg, som är Lövstas unghäst del. Där kommer de blivande dressyrstjärnorna till världen som föl, de rids in, lär sig grunderna och skickas sedan vidare. Antingen till Lövsta eller någon annanstans.
Stjärnborg åkte vi till och tränade idag iallafall. De driver ju dressyren egentligen, men Flo, Carros man, är en hoppryttare och har smugit in lite hoppträningar också, så nu ska vi vara med några måndagar och se vad det ger!
Flo är jättejättebra att rida för. Lektionerna är på engelska vilket är bra språkträning för det första. Sen är han så lugn, saklig, snäll, ödmjuk och ger typ världens bästa tips. Han är riktigt bra! Riktigt bra.
.
Vi tränade på lite olika distanser, svängar och kombinationer. Egentligen inget konstigt alls, superbra träning dock! Hatten kändes jättefin, provade att hoppa honom utan martingal idag och han gick hur bra som helst. Less is more ibland alltså. Jag tror vi fortsätter utan den ;D
Åh, så kul det var! Älskar dessutom att åka iväg och träna, hehe, det är så mysigt. Stjärnborgs ridhus är dessutom så fint, alldeles ljus och luftigt. Mmmm!
Fruktansvärt dålig bild på Hatten i transporten på vägen hem!
.
Hemgång därifrån, dumpa Hatten i stallet, göra iordning honom och grejerna. Sen åkte jag faktiskt till Grana. För idag hade jag även Blaize :) Blaize är en haflinger som jag brukar ta hand om lite då och då när Mickis inte kan. Söööt ponny! Blev lugnt och stillsamt med henne, inget särskilt alls faktiskt. Lite mys och sånt :)
När jag var där så gosade jag lite med London också och klappade på honom. Han var inte på goshumör utan var sur på mig för att jag störde hans ro tror jag, haha. Så jag mutade honom med en morot och åkte hem sen ;P
.
För de som undrar vad London gjort idag så hade Toves medryttare, Elin, honom idag och de red ut :)
Godissugen!
Det här var min dag då. Inte alls kort och gott. Långt och utdraget ;D Haha, hoppas att någon tog sig igenom det iallafall. KRAM!

.


PS! Notera förresten att det här var en väldigt lugn dag. Imorgon är en stressig dag för det är Globenträningar då. Skriver om det imorgon ;)

Tove & Amoure

Med drömmen att rida fälttävlan

RSS 2.0