Rollkür

Rollkur upp för diskussion i riksdagen

Diskussionen om träningsformerna rollkur kontra LDR (low-deep-round) har nu tagit sig hela vägen till den holländska riksdagen.

Det är Djurpartiet (Partij voor de Dieren) som har ställt ett antal frågor till idrottsministern och miljöministern, efter att RTL Boulevard tagit upp ämnet i en tv-sändning och diskuterat den stämning som Anky van Grunsven lämnat in mot journalisten Astrid Appels.

"Under unghäst-VM fick Astrid Appels, ägare och enda skribent på dressyr-siten Eurodressage, ta emot en stämning från Sjef Janssen, holländsk landslagstränare och äkta hälft till Anky van Grunsven. Stämningen rör en artikel på siten från februari i år strax efter rundabords-konferensen i Lausanne om rollkur. Eurodressage publicerade då de nya riktlinjerna tillsammans med en bild på Salinero, där Ankys huvud/kropp klippts bort och bildtexten refererade till en häst i den förbjudna rollkur-positionen. För dressyrkännare är det inte svårt att identifiera hästen eller ryttaren.
Stämningen handlar om just denna bildbeskärning där Janssen menar att så beskärs bilder när objektet gjort något mindre lämpligt för att det publicerande mediet skall undvika rättsliga påföljder. Bildbehandlingen är på det sättet kränkande för Anky van Grunsven.
Till saken hör att rundabords-konferensen på många sätt legitimerade sättet att rida Low-Deep-Round och Anky van Grunsven tillsammans med landslagstränaren och maken Sjef har länge kämpat för sin sak. Att då dagarna efter åter indirekt hamna i fel strålkastarljus är givetvis kännbart."

Källa: Tidningen Ridsport

Rollkur är en extrem variant av ridträning, speciellt inom dressyrsporten, som innebär att ryttaren förböjer hästen onaturligt både i lod och i sidled. Hästen går så att säga med nosen mycket nära bringan eller mycket nära ryttarens ben. Detta är skadligt för hästen, men tillämpas som träningsmetod upp t o m OS- och VM-nivå. Många anser att rollkur är djurplågeri.

Själv tycker jag att det på något sätt är helt fel. Det är så långt från naturlig form (och det är väl det man vill eftersträva?) man kan komma och jag tror inte att det finns några hästar som tycker det är särskilt skönt att gå där. En del hästar är förstås utbildade på det sättet men det kan ju inte vara hälsosamt för dem, eller?? Vad tycker ni?


Anky och Salinero



Kommentarer
Denise

Nje det verkar ju inte alls bra. Har hört också att dom inte rider ner hästarna i den formen utan tvingar ner dom.

2010-09-01 @ 21:37:48
URL: http://denisemarklund.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Tove & Amoure

Med drömmen att rida fälttävlan

RSS 2.0